Ball de diables de Sant Quintí de Mediona


La primera notícia del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona que es té oficialment data de l'any 1853, però es creu que és molt més antic.

Les característiques del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona són la seva continuïtat ininterrompuda des de fa moltíssims anys; els versos o versots, que fa cada diable i que són rodolins amb una cantarella molt característica, i el vestuari, que és el mateix de fa més de 150 anys, tot i que, a causa de les cremades i del pas del temps, se n'han fet renovacions que han conservat el model original.

L'acte sacramental del Ball de Diables de Sant Quintí el representen 14 diables, distribuïts de la manera següent: el Llucifer, la Diablessa, un àngel, Sant Miquel, 8 diables i dos timbalers. A més, acompanyen el ball dos diables que reparteixen carretilles, dos que encenen i un o dos que porten el carretó. L'acte sacramental, també anomenat "típic", és d'origen desconegut i està escrit en català antic i llatí, tot i que degut a la dictadura es va passar a fer en castellà. Actualment un cop acabada la dictadura ha anat recuperant el seu format original en català.

 

El correfoc

El  correfoc dins la festa major, es una aportació de la colla a la festa major de sant quinti, rel.lativament recent, ja que el primer que es va celebrar com a tal  va  ser l'any 1988, fa poc mes de 20 anys. Tanmateix, la colla anteriorment ja n'habia protagonitzat diversos per tot el territori  català. 

La paraula correfoc neix a finals de la década dels 70 a barcelona,  on les tradicionals cercaviles o  professons,  evolucionen degut a la entrada en escena del públic assistent,  passen a anomenarse popularment correfocs. La participación de la  gent ficant-se enmig dels diables i del foc durant el recorregut de les colles, corren, saltant i participant de l'espetacle, fa que neixi la paraula CORREFOC.

A finals dels 80 neix el correfoc com a tal a sant quinti de mediona. El primer divendres després del 15 d'agost (mare de Déu de les Neus), es el dia escollit  per tal espectacle. Amb aquests pocs mes de 20 anys d'història de correfoc, ha anat evolucionant, i creixent,hi ha acabat  convertin-se en tot un referent en el món dels correfocs. En els primers anys es cremaven poc mes de 1000 carretilles, actualmente s'arriba a les 4000. El poble s'engalana i s'omple de gent amb ganes de  gaudir de l'espectacle, els diables fan la seva  part i converteixen els carrers del poble en un autèntic infern!! Omplint tot el recorregut dels diables pels carrers del poble de pirotècnia i efectes especials fins a arribar la plaça de l'església on es fa el número final.

En els últims anys, i sempre en l'afán de millorar l'acte, els diables han compartit l'escenari amb diferents grups de tabals de diferents colles de diables, així com recuperar antics membres per donar un cop de mà en la realització del mateix, i dotar-lo de mes soroll i mes  velocitat, tant en la realització com a  les  recarregues dels ceptrots grans.  La colla es  veu incrementada en més de 10 membres. Pero sempre  han actuat sols.

En el correfoc es on es veu l'expressió máxima del ball de diables de sant quinti, canvien la  tradicionalitat del seu ball i el seu tratjo, per  realizar un gran espectacle de foc. El llúcifer canvia el ceptrot tradicional (12 carretilles) pel conegut com la calavera amb capacitat per 280 carretilles. La diablessa per la seva banda passa d' una simple massa pràcticament igual a la dels diables i amb capacitat per 3 carretilles, a la del triangle o la del barret, totes dues amb capacitat  superior a les 140 carretilles.

 

El recurregut de 1 quilometre, i 1hora de durada, ha estat inalterat desde l'inici del correfoc. Un marc perfecte per tal espectacle que recorre el nucli més antic del poble, abans del final davant  l'ajuntament amb l'encesa del balcó del mateix.

Correu electrònic: diablesqm@hotmail.com, mussisqm@gmail.com

Web: www.diablesdesantquinti.cat/

Adreça: c\ Weyler, 12

Codi postal:08777

Població:Sant Quintí de Mediona

Telèfon:Albert, cap de colla, 669.76.02.27

Més imatges

Més vídeos

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat