Ball de Diables de Cornellà (de l'Agrupació Sardansita de Cornellà)

La història del grup de foc de l'Agrupació Sardanista de Cornellà neix paral·lelament amb la creació del Ball de Diables de Cornellà i es perllonga en el temps amb el naixement del Drac Enforcat, el Ball de Diables Infantil de Cornellà i la Dragona Cornèlia.

La primera colla de diables de la ciutat, el Ball de Diables de Cornellà, rep el primer bateig de foc a la Festa Major de l'any 1984, després d'un any de preparació estructural i de l'inquietud d'una dotzena de components de l'Esbart encapçalats per Joaquim Vilà i Salvador Montell que es proposen fixar com a línia a seguir els patrons de les colles de Vilanova i de Sitges.

Fou aquell any 1984 quan s'institueix el Corndefoc sota la direcció tècnica de l'Agrupació Sardanista de Cornellà, amb la presència entre d'altres, del Ball de Diables de Vilanova i el de Sant Quintí de Mediona, els quals van apadrinar la colla. El nom característic del correfoc de les festes de Corpus de Cornellà, el Corndefoc, neix al Patronat i es ideat per Joaquim Vilà, Salvador Montell i Eduard Anguera en una trobada a la galeria d'art aixupluc, que se situaria en l'estructura actual de l'edifici a l'espai de les escales que pugen al segon pis, a l'alçada del bar.

L'any 1987 es produeix una escissió en el sí del Ball de Diables de Cornellà que comporta la marxa de la majoria del nucli inicial de la colla de l'Agrupació. L'any 1988 neix una segona colla de diables de la ciutat en la que els seus membres provenen majoritàriament de la colla de l'Agrupació. Aquest fet però no fa desaparèixer el Ball de Diables de Cornellà ja que amb l'Albert Gil i en Josep Maria Rodriguez al capdavant la colla va continuar funcionant.

L'any 1989 l'Agrupació Sardanista de Cornellà va convenir la construcció del Drac L'Enforcat per tal de contribuir i reforçar la projecció lúdica de la secció del Ball de Diables de Cornellà fruit d'una proposta d'en Josep Maria Rodriguez a qui s'unirà més tard en Francesc Fermín.

Aquest drac, a més a més d'una nova aportació al cens del bestiari fantàstic català, va néixer volent ser una proposta diferent en disposició d'oferir un gran ventall de moviments, efectes lluminosos i pirotècnics en permanent contrast amb la seva figura de grans dimensions; que ens recorda la banya característica de l'escut de la Ciutat. La figura es construeix amb disseny de Raul Gonzalez, Sebi Cortada i Gabriel Ruiz on cadascun d'ells aporta a la construcció la disciplina que domina.

El nom, proposat per l'Eduard Anguera, surt d'una votació amb diverses propostes dels components de la colla del Ball de Diables i és originari de la singularització d'un indret molt concorregut el segle XIX que rebia el nom de "Els Enforcats"; una mena d'estació rural o cruïlla on hi confluïen diversos camins i senderons al camí principal (camí romà) de la nostra comarca; aquesta convergència tenia la seva situació prop d'una fondalada que es coneixia amb el topònim de "l'Infern", just a tocar amb el desaparegut Torrent dels Llops; avui, per situar-nos, al costat de l'Institut Francesc Macià.
L'Enforcat rep el primer bateig de foc a les festes de Corpus de 1991 enmig d'una gran espectació.

Una altra escissió de l'Agrupació, en aquest cas en el sí de la colla de L'Enforcat fa que neixi a Cornellà l'any 1998 la tercera entitat dedicada a la cultura del foc a la ciutat. Tot i la marxa de part dels membres de la colla, L'Enforcat continua la seva activitat primer a través dels membres del Ball de Diables capitanejats per la Mònica Fernandez i més endavant a través de la seva pròpia colla dirigida per David Montero.

La junta directiva de l'Agrupació decideix l'any 2002 la cessió temporal del material i gestió del Ball de Diables de Cornellà al Patronat Cultural i Recreatiu per tal de readreçar una situació donada per la resistència dels responsables del grup a la voluntat de la junta directiva de l'ASC. Això fa que des de la data del traspàs i fins la recuperació del Ball de Diables l'any 2008, moltes persones identifiquin el Ball de Diables de Cornellà sota el nom de Ball de Diables del Patronat, nom que realment mai va tenir el grup i que va sorgir com una manera d'identificar la colla per diferenciar-la dels altres grups de diables de la ciutat.

L'any 2006 el grup gestionat des del Patronat cessa la seva activitat i és aleshores quan en David Montero i l'Oriol Anguera, que formen part de la colla del Drac Enforcat, decideixen recuperar el material i començar a treballar en la reactivació del Ball de Diables de Cornellà des de l'Agrupació Sardanista, event que es dóna en el Corpus de 2008.

L'any 2009 després d'un any de la reaparició del grup l'Agrupació Sardanista de Cornellà crea de la ma de la Fali Montero, en Ramon Fernandez, en David Montero i l'Oriol Anguera el Ball de Diables Infantil de Cornellà, la que és primera colla de nenes i nens a la ciutat.

L' 1 de juny de 2013 neix la Dragona Cornèlia. Es tracta d'una figura dissenyada i construïda pels membres del grup de foc de l'Agrupació Sardanista i que tant pot ser acompanyada per infants com per adults. El seu nom va ser triat per votació dels membres del grup de foc arrel de propostes populars recollides el dia del naixement de la bèstia i per internet.

Correu electrònic: info@agrupaciosardanista.cat

Web: www.agrupaciosardanista.cat

Adreça: Eduard Gibert, 29 (Patronat)

Codi postal:08940

Població:Cornellà de Llobregat

Telèfon:600460748 - Oriol Anguera

Xarxes socials

Facebook Twitter

Facebook

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat