Colla de Diables de la Selva del Camp


La Colla de Diables de la Selva del Camp és una de les colles considerades històriques perquè tenen antecedents anteriors al segle XX.

Aquesta és una de les dades que desconeixíem quan, el 1985, un grup de jovent va formalitzar la colla. Durant el període de documentació vam obtenir l'anterior i altres dades que denoten l'evolució històrica dels diables a la Selva.

Així, el primer document conegut (Arxiu Parroquial de la Selva del Camp), del 1816, anomena el Ball de Diables com a part del seguici que anà a rebre el nou paborde (representant administratiu de l'Arquebisbat de Tarragona) que venia a prendre possessió feudal de la vila. Pel que es veu, la representació del ball es va anar perdent i quedà la part del foc de la festa: de mitjans segle XIX, tenim notícia de carretillades fabuloses, amb moltíssim més foc del que tirem actualment. Amb una tessitura semblant els diables, no com a colla sinó com a agrupaments esporàdics per fer la festa, continuaren actuant fins a mitjans dels anys 1950.

L'any 1985, doncs, vam esdevenir colla recuperada. Seguim la tradició dels diables del Baix Camp (vestit blanc o clar amb els adorns cosits; foc individual en sarrons... però tirem amb forca per distingir-nos dels altres, que tiren amb maça). En la nostra colla, tradició i actualitat s'agermanen plenament, perquè... totes les tradicions han estat començades un dia o altre.

Amb alts i baixos, la colla es va afermar prou perquè al 2000 creéssim la nostra bèstia de foc: el Diabló. El diabló (Balaninus nucum) és un escarabató parasitari d'avellaners i alzines. L'avellana és el conreu secular i més important de la vila, mentre que l'alzina és el motiu principal del seu escut i està en l'arrel del seu nom: Selva = bosc, bosc d'alzines segons el clima. Així, doncs, tot quedava ben lligat. El diabló és manejat per un sol diabloner i disposa de fins a dotze punts de foc. També val a dir que té el seu ball, creat el 2005, que balla amb quatre grifolletes proveïdes de grifolles (ceptrots amb forma d'avellana).

L'any 2007, en una iniciativa externa, vam crear la colla infantil, que, ara per ara, és la més dinàmica de les seccions: ja van fer-se un ceptrot (el Diablet) i, enguany volen fer la seva bèstia petita.

Per poc que us hàgiu fixat, enguany complim els 25 anys dels Diables i els 10 anys del Diabló. S'estan muntant diverses celebracions especials (samarretes, trofeus, publicació d'un llibre... a més de trobades i correfocs especials, ja us en tindrem al corrent)

Correu electrònic: diableslaselva@gmail.com

Adreça: Camí de l'Horta (Casal d'Entitats)

Codi postal:43470

Població:La Selva del Camp

Telèfon:699642484 SERGI MASDEU  633754553 MARC

Xarxes socials

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Instagram

Més imatges

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat