Colla de Diables Figots Satanics


"Figots Satànics" de Riba-roja d'Ebre és una colla de diables de les "de nova fornada", sorgides en àrees de Catalunya diferents de les tradicionalment associades al ball de diables. Per tant, podem dir que no és una de les colles tradicionals. No obstant això, els Figots tampoc no són simplement un grup de foc o d'animació festiva, sinó que comparteixen bona part dels elements que formen part del món dels diables, incloent la lectura dels versots satírics abans del Correfoc de la Festa Major.

Integren la Colla una setantena de joves d'entre 18 i 36 anys aproximadament, tot i que els que formen part més activa de la mateixa -amb major presència en les sortides i actuacions diverses- oscil·len, depenent de les dates, entre els 16 i els 40. Cal tenir en compte que bona part dels associats resideixen de manera habitual en zones allunyades del poble, constituint per ells Riba-roja i els Figots un punt de trobada.

Riba-roja d'Ebre és des de fa ja molts anys un dels punts clau de la festa del foc a la comarca de la Ribera d'Ebre i al conjunt de les Terres de l'Ebre, junt amb altres poblacions com Garcia o Tortosa. La població participa de manera molt activa en les celebracions i viu de manera molt intensa tot allò que té a veure amb aquest món. Esperem que aquest sentiment es projecti cap al futur.


Algunes dades d'interès:

- La colla va ser fundada el 13 de febrer del 1993.

- El seu bateig va ser el 17 d'abril del 1993.

- El cap de colla és Lluís Tena i Cobos.

- La trajectòria dels Figots Satànics va començar el Sant Joan del 1993.

- Des de llavors han actuat a les comarques catalanes de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Camp, el Barcelonès, la Conca de Barberà, el Montsià, Osona, el Pla d'Urgell, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià, el Tarragonès i la Terra Alta; i també a pobles d'Aragó i del País Valencià, i a Solignac (França), la vila agermanada de Riba-roja d'Ebre.

- El 23 d'agost del 2008 va tenir lloc a Riba-roja d'Ebre la festa de La Nit del Foc (II Trobada de Diables de les Terres de l'Ebre) per commemorar el 15è aniversari de la colla, amb la col·laboració de les colles de diables Los Carronyers de Corbera d'Ebre, Diables Lucifers de Roquetes, Diables Lo Golafre de Tortosa, Llampec Nois de Tortosa, Fotem-li Foc d'Alcanar, Foc i Flama d'Horta de Sant Joan, L'Ull de Bou d'El Pinell del Brai, Drac Sheron de Móra d'Ebre, Diabmonis de Sant Carles de la Ràpita, Diables Aldaia de l'Aldea, El Jordiet de Garcia, Diables del Perelló, Dimonis de La Fatarella, i Dimonis de Rasquera.

- Actualment la colla compta amb El Toro de Foc (o Toro Petit), L'Escut de Riba-roja, Lo Templer, La Bici (o Lo Cabró de Riba-roja), a més dels carretilleros i les maces o forques. També disposa d'un remolc i un carro de pirotècnia, i de tabals per acompanyar musicalment les cercaviles i correfocs.

- Els Figots han dissenyat i comercialitzat en el decurs de la seva trajectòria diversos elements divulgatius (samarretes, gorres, mocadors, pins, enganxines...) que, al mateix temps, han constituït un suport important al finançament de les seves activitats.

- De manera puntual, els Figots han aprofitat parèntesis en la seva activitat per realitzar activitats de tipus més lúdic com sortides a la neu o a fer ràfting.

Correu electrònic: figotsatanics@gmail.com

Adreça: Plaça de la Vila 1

Codi postal:43790

Població:Riba-roja d'Ebre

Telèfon:Sergio Moliner (Tel. 651 08 35 21)

Xarxes socials

Facebook Instagram

Facebook

Instagram

Més imatges

Més vídeos

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat