Ball de Diables de Ribes


 

Una mica d'història:

Les primeres referències del Ball de Diables de Ribes són del 1882. Sant Pere de Ribes té gran arrel en el món dels diables. Fins a la Guerra Civil és representat un mínim de quatre vegades, el 1913, 1916, 1922 i 1929.

L’any 1951, per la Festa Major de Sant Pere, es féu realitat la recuperació del Ball de Diables de Ribes. A partir d’aquest moment i de manera ininterrompuda, el Ball de Diables de Ribes ha anant sortint a les totes les festes majors. Fins l'any 1977 hi va haver una única colla i a partir de l'any següent van aparèixer altres colles.

Actualment Sant Pere de Ribes compta amb 5 colles de diables en diferents franges d’edat.

L’any 1995, el Ball de Diables de Ribes, va canviar d’imatge. Per la Festa Major de Sant Pere s'estrenaren nous vestits, s'augmentà la percussió i es va millorar l'organització interna. 

L’any 1996 la novetat més important va ser la recuperació de l'Acte Sacramental (extret d’un text de principis de segle), que es representa cada Festa Major. També van recuperar-se les figures de la Diablessa i l’Àngel.

Actualment el Ball de Diables de Ribes compta amb uns 70 components entre diables i timbalers. En aquests últims anys la colla anat creixent tant a nivell local com arreu fent sortides pel territori.

Vestuari:

Segurament un dels aspectes que sorprenen més és el vestuari. Els diables van vestits amb pantaló i capa fets amb roba de sac o arpillera. Els motius del pintat ens els vestits són la vinya i a la pròpia capa es poden observar els pàmpols i raïm.

Llucifer llueix barret de copa i porta pintat a la capa les claus de Sant Pere que és el patró del poble.

La Diablessa porta pintat a la capa el sabre de Sant Pau que és l’altre patró del poble.

Els diables porten una massa amb pal de fusta i barrilet amb un clau prou llarg per posar-hi 5 carretilles. Llucifer porta un ceptrot amb 6 punts de foc i un màxim de 48 carretilles, i la Diablessa porta un ceptrot amb 3 punts de foc i un màxim de 21 carretilles.

Sortides i actuacions:

Festa Major de Sant Pau (25 de gener)

Correfoc, dissabte abans de Festa Major Sant Pau, amb 2 colles convidades. També actuen el Drac de Tres cap de Ribes i Colla Jove de Diables de Ribes. 

Vigília de Sant Pau (24 de gener), a la tarda, Cercavila dels Balls Populars i lectura de l'Acte Sacramental i versos.

Dia de Sant Pau (25 de gener), al matí, Cercavila matinal dels Balls Populars, anada a l'Ermita de Sant Pau, Baixada de Sant Pau i Exhibició a l'Ajuntament.


Festa Major de Sant Pere (29 de juny)

Vigília de Sant Pere (28 de juny), a la tarda, Cercavila dels Balls Populars i a la nit, després del Castell de Focs, Cercavila dels Balls Populars.

Dia de Sant Pere (29 de juny), al matí, Cercavila matinal dels Balls Populars, Anada a Ofici i Sortida d'Ofici i Exhibició a l'Ajuntament.

 

Diversos llocs on hem anat a cremar foc:

Festa Major de Puigmoltó (Sant Jaume), Correfoc a Roquetes, Correfoc de Vilanova i la Geltrú, Correfoc de Tarragona, Correfoc a Molins de Rei, Correfoc a La Garriga, Correfoc a Valls, Correfoc a Malgrat de Mar, Correfoc a Canyelles, Mostra de diables a la Riera de Gaia, Correfoc a Reus, Mostra de Cultura Popular Festes de Gràcia, Canillo, Andorra la Vella, Escaldes.


 

 


 

 

 

Correu electrònic: balldediablesderibes@gmail.com

Web: www.balldediablesderibes.cat

Adreça: c/ Comas i Solà, 12

Codi postal:08810

Població:Sant Pere de Ribes

Telèfon:619850509 Xavier Coll

Xarxes socials

Facebook Instagram

Facebook

Instagram

Més imatges

Més vídeos

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat