Diables i Diablesses de la Barceloneta 1982

Durant les Festes Majors mitjans de Setembre del 1982 després de la mort de Francisco Franco, un grup de joves dels quals hi havia diversos moviments o associacions, les quals eren el Grup excursionista de la Barceloneta, Grup Ecològic de la Barceloneta i la Ràdio Lliure la Gavina.

Entre tots van fer unes bases constituïdes per fer la colla de Diables de la Barceloneta i es van començar a reunir en bars i locals d'alguns dels grups. Més tard van poder accedir a un sala del local antic de l' Associació de Veïns de la Barceloneta situat a Marques de la Quadra nº1, uns 8 anys després la Colla va poder fer-se carrec del local, ja que l'entitat que tenia la consecio va camviar de local. El local es va poder mantenir fins casi 25 anys més.

Durant la primavera del 1983, aquest període és un dels més importants de la nostra historia, ja que va ser el primer intent de la Nit del Foc per la Revetlla de Sant Joan. El qual va tindre un recorregut pels carrers del Barri finalitzant a la Plaça Carmen Amaya.

Al final després de la primera intentona, al següent any 1984 ja es va fer la creació i construcció en ferralla del Sol i la Lluna i es va donar a conéixer tal com o podem fer en dia d'avui la gran Nit del Foc amb el solstici que en aquella nit els astres es fan viure els éssers vius de la Terra.

En el 1986 la colla va patir la partició en dues faccions, la primera va canviar de nom a Colla Antiga dels diables de la Barceloneta amb apropiació de la vestimenta. L'altra part van poder mantenir el nom de Els Diables de la Barceloneta i l'estendard insígnia de la colla.

L'any 1987 el pintor Joan-Josep Tharrats i Vidal (Girona, 5 de març de 1918 - Barcelona, 4 de juliol de 2001 fou un pintor, teòric d'art i editor català), va fer una gran aportació amb el disseny de la vestimenta de la Colla.

La vestimenta de la colla a anant evolucionant des de sacs de patates, tèxtil texà i tèxtil ignífug.
Però sempre mantenint el format de Josep Tharrats.
Anys més tard la colla ha anant creant diferents tipus d'espectacles i correfocs.


- La nit d'Ànimes: es feia un cinema lliure i es reproduïen pel•lícules Gore hi havia el Castell del Terror construït i muntant al mateix local i personatges creats per gent de la colla, també la cercavila d'animes durant la nit.

- Nit de Llufes: Correfoc pel Barri el dia 28 de Desembre per finalitzar l'any amb energies i també poder per la innocentada, amb un final infernal com és el Partit Diabòlic i la crema de la Llufa.

- Correfoc del Canó: Durant una nit en la setmana de Festa Major de la Barceloneta (Setembre), es crema per tot el Barri amb dues colles participants per poder embolicar la Traca.

- La Diadeta: Antiga exposició d'entitats creada per elles mateixes. Actualment no existeix.

- La Carnavalada: Creadors i fundadors conjuntament amb altres entitats del Barri. Actualment encara es du a terme al Barri.

-Correfoc de la Mercè: Encara es du a terme per les Festes Patronals de Barcelona mitjans de Setembre. El recorregut és la baixada de Via Laietana sortint les colles participants per la porta de l'Infern.

La colla dels Diables de la Barceloneta va ser una de les fundadores de la Coordinadora sobre la dècada dels 80 i en el 1987 va quedar constituïda.

Durant els anys 2006 i 2007 la colla va perdre el local de tota la vida per gestions de l'Ajuntament de Barcelona (com sempre) i ens van fer accedir a un local al centre cívic i un magatzem al nou col•legi d'adults de la Barceloneta. Actualment utilitzem els locals cedits.

Sempre dedicarem el nostre esforç a mantenir viu el foc i la tradició popular a la nostra petita república la Barceloneta.

Ja són més de 30 anys embolicant la Traca!!!

 

Correu electrònic: diablesbarceloneta@gmail.com

Web: https://es-es.facebook.com/diables.delabarceloneta/

Adreça: Conreria, 1-9 (Centre Cívic Barceloneta)

Codi postal:08003

Població:Barcelona

Telèfon:932 56 33 00

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat