Ball de Diables de Valls ( Fundació privada Unió Anelles de la Flama )


Any de recuperació: 1985
Vestuari: Vestit de color vermell amb figures diabòliques negres cosides al damunt.
Entitat responsable: Unió Anelles de la Flama
Sortides: Sortides: Sant Joan (Festa Major) i Santa Úrsula (Cap de setmana després de Sta. Úrsula)
Acompanyament musical: 3 Timbalers Tocant Descompensats

Material ha Utilitza: Carretilles , Sortidors , torxes , Volcans i Altres

Una mica d'història:
El Ball de Diables de Valls prové dels balls parlats que tenen el seu origen en l'edat mitjana, llavors les potestats infernals fraternitzaven amb el poble visionari i supersticiós i quan els dimonis, gràcies al continuat tracte amb els humans, s'havien bestialitzat i perdut la seva feresa, es convertiren en el pobre diable que es veu enganyat per l'astut i que serveix de motiu a la broma del poble que ja no el tem i es burla del seu poder.
En el Ball primitiu, els diables eren els que ens llegà la fantasmagòrica Edat Mitjana i el ball no tenia cap més objecte que preconitzar o simbolitzar el poder de Sant Miquel, al que l'Església representa esclafant el monstre amb els seus peus i una espasa a la mà. Així, doncs, Sant Miquel era el personatge més important de l'obra. Quant tots el diables havien acabat llurs parlaments recordant les seves extraordinàries gestes, Sant Miquel desembeinava la seva espasa i anava contra ells d'una manera decidida fins esfereir-los a tots, que fugien llençant crits aterradors. 
El vestit que portaven els Diables era de color vermell ple de figures rares cosides damunt de la roba, la caputxa punxeguda i dues banyes fetes de roba de drap, molt llargues i molt vermelles. 
Eren 15 o 20 diables amb Llucifer al capdavant i al seu costat un individu vestit de dona al que es donava el nom de Diablesa. 
El més característic del Ball consistia en disparar molt de foc, perquè produís major efecte es valien d'un bastó amb una masseta al cap on girava una vistosa roda de foc. Llucifer per a distingir-se dels altres portava una massa de colossals dimensions, molt semblant a una massa d'esclar llenya. La Diablesa de Valls no tirava foc, la seva missió consistia en portar un llibant encès i amb ell encendre foc on se li demanava. L'acompanyament musical anava a càrrec de dos timbals que tocaven fort i descompassat.
En l'actualitat per Santa Úrsula el Ball de Diables s'interpreta tal i com s'ha descrit anteriorment el Ball primitiu. La roba dels diables també es molt semblant a la descrita anteriorment. El nombre de diables i els personatges són els mateixos i a més a més s'hi afegeix la figura de l'abanderat.

Correu electrònic: secretaria@uaf.cat

Web: www.uaf.cat

Adreça: C/ Garrofer Nº 1

Codi postal:43800

Població:Valls

Telèfon:685173648 Secretària Uaf

Xarxes socials

Facebook Twitter

Facebook

Més imatges

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat