Ball de Diables Bruixots d'Alcover


            El Ball de Diables Bruixots d'Alcover és una associació la qual basa les seves actuacions en els correfocs. També cal dir que, des del 1986, en el correfoc de la Festa Major d'Alcover es confeccionen i es llegeixen els anomenats Versots que són sàtires crítiques i burlesques dirigides a les diferents institucions municipals, nacionals, socials, culturals, polítiques, etc. En aquest sentit, també es llegeix el Testament d'en Carnestoltes tot just abans de la seva mort a la foguera.

            Actualment el Ball de Diables Bruixots d'Alcover està format per més de 60 persones distribuïdes en les diferents tasques que es poden desenvolupar dins el grup:

Diablessa que és la que porta el ceptrot gros

Llucifer que fa les funcions d'encenedor 

27 Diables amb maça, aquesta feta amb fusta i acabada amb un cap de varilla de ferro

11 Timbalers

Bosses que s'encarreguen de portar i repartir el material pirotècnic el qual es transporta en bosses ignífugues.

Alguna pinzellada històrica

            El Ball de Diables Bruixots d'Alcover neix l'estiu de 1983 com una iniciativa d'un grup de joves alcoverencs que desitjaven gaudir de la festa de carrer. La idea va ser formar un grup de diables per tal de sortir per la Festa Major d'aquell mateix any. Els vestits se'ls van fer ells mateixos amb roba de sac. Cada vestit constava d'una capa amb banyes i uns pantalons amb cua i per rematar-ho estaven decorats amb pintures. Fins i tot, es van fer màscares, però aquestes no arribaren a sortir mai. Aleshores eren una vintena de diables, i la sortida de la Festa Major va anar prou bé perquè poc a poc i sense adonar-se'n els van anar sortint actuacions en diferents indrets de la comarca. A partir d'aquí, va anar augmentant el nombre d'actuacions i es va anar consolidant el grup amb sortides a arreu de la província. Aquest fet va comportar que es tornés a renovar el vestuari i fins i tot, que es construís un drac estructurat en una carcassa molt lleugera de varilles de ferro coberta amb roba de sac. Aquest últim invent no va tenir gaire èxit i es va deixar estar per tal de centrar els esforços en els diables.

            Finalment, el 1991 es van redactar i aprovar els estatuts i l'entitat va quedar consolidada com a associació cultural. En aquesta línia, el 1992 es va decidir fer un nou vestuari però aquest cop ben fet i amb tots els ets i uts. Van ser realitzats per una modista i pintats desinteressadament per una pintora alcoverenca, estudiant de Belles Arts, l'Alba Figueres, confegint així l'actual vestuari.

            Durant la seva trajectòria els Bruixots d'Alcover no han limitat les seves actuacions a l'àmbit estrictament local sinó que cada temporada es realitzen sortides a diferents indrets, dins i fora de Catalunya, entre les quals es poden destacar Valls -festes Decennals-, Reus, Tarragona -Sta. Tecla-, Montblanc, Salou, La Sénia, Camarles, Garcia, La Fatarella, Vallmoll, El Morell, Constantí, Amposta, Tortosa, La Masó, Raimat, Vallderoures... i fins i tot Luxemburg i Vauvert (França) en motiu d'una festa Popular Catalana.

L'any 2003 es va celebrar el 20è aniversari de la colla el qual es van realitzar diferents actes com una trobada de colles de diables i un concert de nit entre altres.

El 2008 s'encetaven els actes del 25è aniversari entre ells una altra trobada, aquest cop amb més colles, activitats per la canalla, cafè versot, nou marxandatge de la colla...

En l'actualitat la colla, que està dins el Consell Comarcal de l'Alt Camp i de la Diputació de Tarragona, va en augment en quan a membres, i les sortides avui en dia encara són bastant constants. La colla realitza sortides d'intercanvi però també té un preu de 900 euros per si algun municipi o entitat desitja llogar-la, ja sigui per correfoc, balls parlats o lectura de versots.

 

 

Correu electrònic: bruixotsalcover@hotmail.com

Adreça: Plaça Cosme Vidal, 5

Codi postal:43460

Població:Alcover

Telèfon:609402821 MARC

Xarxes socials

Facebook Instagram

Facebook

Instagram

Més imatges

Deixa'ns la teva consulta

Informació bàsica sobre protecció de dades:

Responsable: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Finalitat: Posibilitar el contacte amb l'usuari interessat.

Legitimació: En acceptar la política de privacitat i enviar el missatge, l'usuari consenteix l'enviament.

Destinataris: Les dades recopilades no són cedides a tercers.

Drets: L'usuari té dret a accedir, rectificar, limitar i suprimir les seves dades.

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per provar si sou un visitant humà i per prevenir enviaments automàtics de correu no desitjat.

Troba'ns

Adreça:

Plaça de Dalt, nº10, 43365 Alforja (Tarragona)

Correu:

junta@diables.cat