La cultura catalana tampoc és competència dels catalans

http://www.e-criteri.cat/

La cultura catalana tampoc és competència dels catalans

HERVÉ PI

HERVÉ PIAmb la Directiva Europea 2007/23/CE, directiva arribada tot dret de Brussel·les, aprovada març 2007 a la unanimitat dels eurodiputats per a regular la fabricació, la venda, el transport, l'emmagatzematge i l'ús del material pirotècnia veiem molt clarament que les competències de les autonomies són minses fins i tot pel departament de Cultura.
Els diputats catalans van votar la ... Amb la Directiva Europea 2007/23/CE, directiva arribada tot dret de Brussel·les, aprovada març 2007 a la unanimitat dels eurodiputats per a regular la fabricació, la venda, el transport, l'emmagatzematge i l'ús del material pirotècnia veiem molt clarament que les competències de les autonomies són minses fins i tot pel departament de Cultura.
Els diputats catalans van votar la Directiva afirmant que el fet que pugui ser transposada pels estats membres no plantejaria cap problema pel futur de les tradicions catalanes.
Això no hauria plantejat gaire problemes d'aquí uns anys amb una Europa que reconegui els Països Catalans com a Estat nacionalment independent, però la realitat no és aquesta, avui encara als Països Catalans estem migpartits entre l'estat espanyol i l'estat francès.
El 4 de gener del 2010 entra en aplicació la famosa directiva i durant unes setmanes els Diables, Dimonis, Bèsties de foc, Falles... i altres elements de la cultura popular i festiva dels Països Catalans seran al.legals.
La major part dels elements festius haurien de retrobar una certa legalitat el primer trimestre, quan la gran Espanya tingui la Presidència Europea gener 2010, Madrid presentarà l'adaptació de la Directiva i les possibilitats d'acceptació n'haurien de ser augmentades.
 
Albirant el possible problema, d'ençà del 2007 la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya treballen de valent amb la Generalitat i amb els serveis competents de l'estat central. Haurà calgut als presidents respectius de les dues federacions anys de paciència, recórrer milers de quilometres, passar moltes hores en reunió, convocar manifestacions, organitzar i donar suport a tot tipus d'actes per a arrencar una adaptació que garantirà potser el dret que ha de ser el de cada poble: poder viure i transmetre les seues tradicions.
 
Però... queden problemes. Si 13.000.000 de catalans pesen i han pogut fer afluixar Madrid, perquè cal recordar que de bon principi Madrid explicava que no canviaria ni una coma a la directiva aprovada per Europa, els 400.000 catalans de nord no han pas influenciat França. El govern francès ignora sempre les mocions aprovades, molt sovint a la unanimitat per diferents col·lectivitats territorials: Consell General, Consell Regional i 19 municipis, el govern francès ignora també els milers de ciutadans que han firmat el manifest a favor dels correfocs i fins i tot ha ignorat les demandes fetes per dos diputats de la pròpia majoria presidencial.
 
Els diputats europeus que han aprovat la Directiva són culpables de la mort dels correfocs a Catalunya nord, i són culpables també del temps perdut, de l'energia gastada i de cada correfoc que no se podrà fer per refús madrileny ja que a partir del dilluns 4 de gener de 2010 caldrà declarar cada correfoc i esperar que Espanya no en negui el dret per a poder realitzar-lo.
Els catalans del nord sem clarament sota dominació francesa, però la "potent" Comunitat Autònoma de Catalunya no té competència total sus de Cultura.
Un estat propi tindria TOTES les competències.