Els Països Catalans i les tradicions de foc pirotècnic

 

Bloc del president

Els Països Catalans i les tradicions de foc pirotècnic

12/02/2009. Palau del Parlament

Una imatge de la Patum.

Una imatge de la Patum.

Alta resolució

Les tradicions de foc pirotècnic venen cremant als Països Catalans des del segle XIV, esdevenint una de les expressions més autèntiques, singulars i identificatives del nostre patrimoni i de la nostra cultura tradicional i popular. Parlem, poca broma, de gairebé set segles de vida, en el transcurs dels quals aquests costums han arrelat fons i s'han anat enfortint i consolidant amb força, com ho demostren els 1.500 actes de foc pirotècnic anuals que se celebren a Catalunya i en els què hi prenen part, entre d'altres, més 300 balls i colles de diables, 200 bèsties de foc i 150 entitats infantils.

Ara, aquestes tradicions veuen perillar per primera vegada la seva continuïtat a causa d'una nova directiva europea que introdueix limitacions molt restrictives quant a les distàncies de seguretat o a l'edat dels usuaris, uns aspectes que, d'altra banda, ja estan reglats i es tenen molt en compte en les celebracions de foc pirotècnic que se celebren a casa nostra. I si bé de sempre que han existit els conflictes entre les lleis de seguretat i les lleis patrimonials, aquest cop els grups de cultura popular i tradicional que utilitzen materials pirotècnics temen que una aplicació estricta de la normativa pugui posar en perill el futur d'aquestes tradicions i que, amb elles, es pugui perdre un referent fonamental de la nostra identitat nacional.

Sense voler defugir la preocupació i el desassossec que genera la notícia entenc que hi ha temps i, sobretot, arguments de pes com per convèncer a qui calgui que el que s'està fent als Països Catalans en matèria de tradicions de foc s'avé a les principals normes de seguretat en la matèria. De fet, des de la pròpia Comissió Europea s'ha comentat que la directiva dóna prou marge d'interpretació perquè no hi hagi cap problema. El que toca, per tant, és continuar treballant per què la transposició de la directiva europea a la normativa de l'Estat espanyol no entri en conflicte amb les nostres tradicions i costums i, per tant, que els imperatius legals de la directiva siguin compatibles amb la preservació de la cultura mediterrània del foc.

I per aconseguir-ho cal que Catalunya estableixi quines festes i quines activitats han de ser considerades festivitats religioses, culturals i tradicionals, així com els artificis de pirotècnia que s'utilitzen. També s'ha de garantir la possibilitat de fer una excepció en els supòsits de festes populars, com la de Sant Joan, en què molta gent manipula pirotècnia. I, precisament, pel que fa a l'edat d'ús, recordar que ja s'està treballant, amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i amb l'Agrupació del Bestiari Festiu, una proposta formativa adreçada als menors de 16 anys.

La cultura tradicional i popular dels Països Catalans i el seu patrimoni festiu són d'una riquesa extraordinària. La seva diversitat i els seus valors han esdevingut d'uns anys cap aquí en un referent positiu projectant una imatge de país que ha sabut progressar conservant les seves essències, i mostrant-se viu i molt ric culturalment parlant. Treballem doncs per perpetuar l'olor, el color i el so d'aquest patrimoni excepcional.